miercuri, 10 martie 2021

CASA, DULCE ACASA



                                              
Sursa 1- Case Mexi 
Sursa 2- Pinterest
Sursa 3- Pxfuel


După multă alergătură, aprobări și hârțogăraie, Gelu a primit, în sfârșit, cetățenia marțiană. S-a mutat într-una din colonii, în chirie, muncind în apropierea locuinței sale provizorii, alături de ceilalți exoplanetari. Pământul poluat, defrișat și distrus, a devenit nelocuibil.

Gelu se simțea ciudat, dezrădăcinat, decorul planetei roșii îi părea străin, ostil, neprietenos. Cât vedeai cu ochii, doar deșert, nimic altceva. Deșert, temperaturi scăzute, vegetație lipsă. Proaspătul marțian, captiv sub imensul dom planetar, tânjea după imaginea Soarelui văzut de pe Pământ, soare ce-i apărea acum rece, pipernicit, îndepărtat.

După ce a strâns suficiente credite, omul nostru a decis că este timpul să-și construiască o casă. A cumpărat teren, a trasat perimetrul, apoi a căutat un furnizor. Gelu voia să construiască rapid, la un preț convenabil, fără alergătură inutilă după materiale, folosind produse calitative, pentru că nu-și permitea cheltuieli piperate, nici alte mofturi.

Ca orice pământean abia sosit, Gelu s-a suit într-o navetă, a călătorit spre capitală, apoi a participat la festivalul STARS GALA, locul unde a descoperit platforma Casa de comenzi.

Firma pomenită livrează materiale de construcții în tot sistemul solar, acționând ca intermediar între client și furnizor; practic, clientul nu mai  plătește pentru stocări, manipulări sau transport.

Când a aflat aceste informații, Gelu a știut că-l apucase pe Dumnezeu de-un picior. Calculase mai de mult cât l-ar costa toată șandramaua, se luase cu mâinile de cap. Acum, avea nesperata șansă de a ieși mai ieftin, apelând la serviciile lor. Deocamdată, Marte nu deținea fabrici, magazine sau depozite, precum în comerțul tradițional: marfa era importată din afara planetei. Casa de comenzi rezolva tot, clienții economiseau timp și credite. Gelu s-a întors voios în colonie, a contactat echipa, apoi a fost preluat de un consultant. Acesta i-a explicat tot procesul, cap-coadă, fără să perceapă costuri suplimentare. Soluțiile oferite erau ieftine, la cel mai mic preț de pe piața solară, practice și personalizate. 

A doua zi, omul nostru a întocmit lista cu denumirile materialelor, pe care a expediat-o la adresa virtuală a firmei, urmând ca specialiștii să calculeze prețul și să-i livreze materialele. Dintr-o mișcare, fără niciun efort, adio adaosuri, costuri de transport, taxe de depozitare.

Zi după zi, Gelu a dădut indicații roboților constructori, meșterii mecanici care efectuau munca de asamblare. Fiecare etapă a construcției noii locuințe era foarte importantă pentru el. 

Dar nu orice casă se numește cămin. De aceea, Gelu recreea, pe cât posibil, în acel ținut friguros, imaginea fostei lui case făcute din cărămidă, cu acoperiș roșu.

Odată înălțați pereții, Gelu folosi tencuială decorativă structurată silicată, modelul scoarță de copac; pădurea bătrână prin care hoinărea când era copil, acum arsă, o amintire din mintea lui, avea același desen pe trunchiuri. Tencuiala aleasă era exact ce-i trebuia: proteja pereții exteriori și interiori, fiind rezistentă la radiația solară și îngheț-dezgheț.




Acoperișul cu țiglă ceramică Tondach solzi, pata de culoare în acel pustiu, oferea căsuței un aspect călduros și primitor. Roșul satinat, precum și tăietura semicirculară a țiglei aveau o eleganță specific terestră, pe care marțienii avizi după clădirile-dom, n-o puteau înțelege. Acoperișul avea un mare plus: proteja căsuța de condițiile meteorologice extreme întâlnite pe Marte. 

Ferestrele montate aveau și ele numeroase avantaje: vitrajul izolant a fost conceput special pentru a păstra căldura în interior, permițând soarelui să încălzească încăperile în lungile ierni marțiene, care țin câte o sută de ani. Mai mult, sticla cu înalt grad de transparență, accentuează transmisia luminoasă, minimalizând costurile iluminării artificiale.

După câteva săptămâni, Gelu se odihnea în noua sa locuință, oaza colorată atipică pierdută în deșert, admirând o imitație de natură: fototapetul cu model de frunze verzi.

Mai lipsea un singur lucru pentru a se simți ca acasă: un loc special amenajat pentru cultivarea legumelor. De aceea, apelase din nou la Casa de comenzi, cumpărând o pergolă metalică, ce urma a fi transformată în seră. Deja se vedea vopsind-o în verde, plantând semințele primite moștenire, udând roșii, castraveți, ardei, apoi alcătuind mese gustoase, bogate în substanțe nutritive, care să-i vindece rana rătăcitorului.

Anii au trecut. Devenit marțian și-n suflet, nu doar în acte, Gelu a pierdut șirul pământenilor strămutați care au vizitat sera, căutând ceva familiar. Vrând să-i ajute cu acomodarea în noua lume, Gelu a recomandat Casa de comenzi tuturor celor care se stabileau în zonele deșertice.

Între timp, echipa Vindem Ieftin, oriunde te-ai afla” si-a extins activitatea dincolo de limitele sistemului solar; surse credibile afirmă că fondatorul acestui concept unic a devenit foarte cunoscut, participând ulterior la un holo-concurs organizat în constelația Leului.

 

 

 

*Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2021





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu