miercuri, 30 decembrie 2020

Sinopsis OAMENII SOPARLA




Actiunea se petrece undeva pe un Pamant paralel, in care oamenii sunt destul de inapoiati din punct de vedere tehnologic. Daca ar fi sa fac o comparatie, un fel de Ev Mediu tarziu. Vietile lor linistite sunt intrerupte subit de sosirea unei nave spatiale uriase care obtureaza jumatate din cer. Nave mai mici coboara la sol si rapesc o serie de oameni, printre care si pe domnita tinutului alaturi de fratele ei geaman.
Rapirea efectuata de acesti extraterestri a fost prezisa in multe carti sfinte, dar oamenii le credeau pure fantezii. Exceptia o constituie preotii, care stiau de venirea lor, care se petrece o data la 500 de ani, in timpul unei rapiri in masa pe care ei o numesc “Recolta”. In fapt, aceste fiinte nu au fost niciodata plecate, ci a stat ascunse undeva in apropierea Pamantului traind pe nava- mama, urmarind cursul istoriei umane, studiind liniile genealogice.
Sovek, care este un fel de rege al acestei rase, e o fiinta foarte batrana si cu spirit vizionar, care incearca sa isi salveze supusii de la extinctie. De ceva sute de ani, ei nu mai pot naste copii, fiindca femeile lor au devenit sterile, iar el cauta cu disperare sa creeze o punte intre rasa umana si cea reptiliana. Ca aspect, acest rege poseda o inaltime impresionanta, este foarte dezvoltat si puternic, cu pielea diferita la culoare si poseda ochii specifici cu pupila verticala. Este razboinic si totodata preot si are o conexiune mentala permanenta cu toti cei pe care ii are in grija, lucru care constituie un mare atu. Dupa multe, multe esecuri soldate cu moartea hibrizilor pe care ii crea in laboratoare, el a descoperit o linie de sange a caror urmasi le-ar putea salva regnul. Urmasii care au in clipa de fata cea mai mare concentratie din acel sange diferit sunt domnita si fratele ei, care au fost monitorizati inca de cand se aflau in pantec. Din acest motiv, ei sunt adusi pe nava principala unde sunt supusi unor serii de teste, care confirma faptul ca ADN-ul lor poate fi cheia spre fuziunea celor doua rase.
Acest punct de vedere optimist nu este impartasit insa de fratele regelui, care considera oamenii doar animale bune pentru mancat si care nu vrea in ruptul capului sa isi spurce sangele, amestecandu-l cu al umanilor. Insa nu are de ales decat sa se supuna ordinelor, el fiind geneticianul sef. In secret, acesta tanjeste de foarte mult timp sa isi detroneze fratele si sa instaureze o era de teroare. Laboratoarele lui sunt adevarate locuri de groaza, unde oamenii sunt triati in functie de valoarea lor: unii pentru hrana, altii pentru hibridizare, iar cei mai inteligenti sunt selectati ca si companioni. El trateaza oamenii in acelasi mod in care oamenii trateaza animalele: unele bune pentru mancat, altele pentru companie sau doar distractie etc.
Sovek are planuri mari pentru viitorul apropiat: vrea sa fuzioneze sexual cu domnita cu sange deosebit si sa creeze un copil cu aptitudini speciale. El consuma enorme resurse si timp pentru a o convinge ca unirea lor este speranta pentru ambele specii. Daca vor reusi sa nasca hibrizi care sa traiasca, oamenii nu vor mai trebui macelariti, fiindca hibrizii se pot adapta la cerintele planetei. Totodata, el isi va salva rasa si va putea crea o legatura cu acesti umani pe care ii studiaza de atata timp. Ca atare, el vrea nici mai mult, nici mai putin decat sa desfiinteze Recolta, lucru care starneste mania multor supusi de ai lui, insetati dupa sange de om. In mintea lui Sovek se razboiesc mereu doua contrarii: pofta de carne umana si dorinta de evolutie.
Revelatia cea mai mare pe care o va avea de-a lungul romanului este prezenta emotiilor, care ii fusesera pana atunci necunoscute. Cu alte cuvinte, stand in preajma fetei, el sufera o metamorfozare. Treptat, incepe sa constientizeze faptul ca nu ADN-ul diferit te face uman, ci activarea unei constiinte superioare. Sovek are potential, dar este impartit mereu intre haremul sau de neveste crude si razbunatoare si fata pe care se straduie sa o protejeze. In cele din urma, el reuseste sa o convinga sa fuzioneze si domnita naste un copil care supravietuieste si care mosteneste blandetea rasei umane. Viitorul se deschide larg in fata regelui, dar intrigile si comploturile il scot din minti si activeaza partea de fiara din el, pe care se straduieste sa o suprime prin control mental de atata amar de vreme.
Nici fata noastra nu duce o viata mai buna, fiindca este mereu impartita intre frica fata de Sovek, dragostea abia nascuta pentru fiul ei ciudat si datoria pentru oameni. Domnita insasi sufera o metamorfozare, adaptandu-se noii realitati, fiind divizata intre cele doua lumi aproape imposibil de unit.
Spre final, ea este pusa in fata unei grele alegeri. Femeia se aliaza cu un grup de oameni de la sol si faureste un plan de distrugere a navei- mama, impreuna cu toti cei din ea. Unicul lucru pe care si-l doreste este salvarea hibrizilor, care nu poarta decat vina de a se fi nascut. Dar ceea ce descopera este faptul ca oamenii poarta aceeasi ura ancestrala pentru reptilieni si doresc sa ii stearga de pe fata Pamantului, fara a oferi o sansa de mantuire acestor hibrizi. Estimp, fratele regelui incearca sa isi creeze un fel de armata dintre reptilienii recalcitranti si se foloseste de fiul regelui, cel jumatate- uman, prins intre itele create de familia care il uraste: atat umanii, cat si reptilienii, care ii vor moartea, pentru a spulbera sansa de unire a lumilor.
Sovek afla despre planurile ei si mania lui nu cunoaste margini. Fiind totusi destul de intelept, nu o distruge nici pe fata, nici pe fratele ei, dar oamenii de pe Pamant vor avea mult de suferit, fiindca el se pregateste de o alta Recolta, vrand sa ii arate nevestei umane ce se intampla atunci cand vrei sa te opui unei fiinte cu 10.000 de ani mai batrana decat tine. Legatura deja fragila pe care o aveau devine un lung sir de razbunari, iar copilul lor este cheia incetarii conflictelor. Povestea mea se vrea un fel de sinteza a modului de actiune a rasei reptiliene, a acestui razboi nevazut, dar mai ales a conexiunilor dintre regnuri, de care mare parte dintre oameni nu are habar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu